top of page
George C..jpg

George Catlin

George Catlin (July 26, 1796 – December 23, 1872) was an American adventurer, lawyer, painter en author en  bespreekt hoe het sluiten van de mond tijdens slapen van dag tot dag verbetering van de mentale en fysieke conditie zal bevorderen.  Toen hij in de 19e eeuw tussen de verschillende inheemse Amerikaanse stammen door wandelde en deze bestudeerde, merkte de auteur op dat veel van de oudsten een serene en goed bewaard gebleven verschijning bezaten. De jonge leden  leken bijzonder gezond, met een aangeboren weerstand tegen bepaalde ziekten en aangeboren aandoeningen. Toen hij de leden van de stam zag slapen, merkte hij op dat ze dat allemaal met gesloten mond deden.

Catlin vroeg zich af of deze gewoonte bijdroeg aan de fysieke kracht van de mensen, en onderzocht verder. Nadat hij zich terug had gewaagd naar de steden van het Midwesten, getuigt hij dat hij getuige was van hoe verschrikkelijk veel mensen die hun hele leven door mondademhaling hadden beoefend, verschenen en diep gekant waren tegen het gebruik ervan. Dit boek beschrijft hoe kinderen en jongeren kunnen worden aangemoedigd om mondademhaling te voorkomen, en merkt op hoe verschillend het gelaatsuitdrukking is tussen mensen die de mond ademen en neusademhalers. Door de jaren heen werd het idee dat mond -ademen  fysieke lelijkheid of aftakeling bevordert, verworpen als een excentriek idee zonder feitelijke basis. Echter de wetenschap heeft aangetoond dat ademen met de mond open tijdens de slaap kan leiden tot een slechte gezondheid.
Al met al zou je kunnen stellen dat Catlins ideeën zeker een verdienste hebben.

Hiermee verwijs ik u naar de vertaling van het boekwerk Van George Catlin: "Houd je mond en red je leven"  AUB Klik op de PDF file. 

bottom of page